Rödbetsjuice kan lindra fibromyalgi

Fibromyalgi - orka mer med rödbetsjuice.

Fibromyalgipatienter kan må bättre genom att dricka rödbetsjuice. Det visar en studie som Norrköpingsföretaget Wellnox AB har gjort tillsammans med Fibromyalgi­förbundet i Sverige.

– Fibromyalgi är en sjukdom som inte syns, och vi tycker det är positivt att denna studie har gjorts, säger Maria Eklöf, ordförande i Fibromyalgiföreningen Norrköping.

Fibromyalgi tillhör en grupp kroniska sjukdomar av komplicerade och ännu oklara orsaker, säger de som genomfört studien. Att nitrater från olika växter förbättrar blodcirkulationen är väl känt.

Det var 22 kvinnor och en man som deltog, och det är nog ofta så att män inte lika lätt söker hjälp för misstänkt fibromyalgi.

De 23 personer som deltog i studien drack rödbetsjuice morgon och kväll. Deras värden har kontrollerats före och efter den två månader långa testperioden, och det var medicine doktor Olle Haglund som ansvarade för studien.

fibromyalgistudie-med-dr-olle

Med. dr Olle Haglund genomförde fibromyalgistudien i Norrköping där bland andra Cecilia Järvinen deltog.

– Rödbetsjuicen har fungerat bättre än väntat för de här patienterna, säger Olle Haglund. Vi kunde se klart mätbara förbättringar, till exempel en minskning av fria radikaler. Vi mätte även ett åldersprotein i kroppen som speglar vår fysiska ålder och som visade tydliga förbättringar.

En av dem som deltog i studien var Cecilia Järvinen som fick sin fibromyalgidiagnos 1999.

– Jag märkte under de här två månaderna att det hände något i kroppen, berättar Cecilia Järvinen. Jag fick mer skjuts och orkade ta itu med min träning på ett bättre sätt och det känns bra att även veta att spänsten i ådrorna har förbättrats.

 

Källa: Ulla Ericsson, Norrköpings Tidningar 16-06-15 > http://nt.se/nyheter/norrkoping/rodbetsjuice-kan-lindra-fibromyalgi-om4177620.aspx