Rödbetans färgämne för hjärtat

Rödbetans färgämne betanin skyddar hjärtat

I rödbeta finns många ämnen som kan skydda och stärka blodkärl och hjärta och minska risken för sjukdom. Ett av dem är anti­oxidanten betanin.

Rödbetan är en otroligt nyttig grönsak med många positiva hälsoeffekter. Den innehåller en mångfald av ämnen som skyddar mot exempelvis hjärt-kärlsjukdom.

Många hälsosamma ämnen i rödbeta

Rödbetan är rik på nitrater som omvandlas i kroppen till nitrit och sedan till kväveoxid som skyddar hjärtat och blodkärlen, bland annat genom att sänka blodtrycket. I rödbetan finns mineralämnet kalium som är viktigt för hjärtats funktion. Rödbetan innehåller aminosyran betain (trimetylglycin) som kan förebygga hjärt-kärlsjukdom genom att sänka nivåerna av ämnet homocystein. Rödbetan får sin röda färg från färgämnen som även fungerar som antioxidanter. De motverkar oxidativ stress och gynnar också nitrat-nitrit-kväveoxidprocessen.

Oxidativ stress och inflammation

När kroppen inte hinner med att hålla fria radikaler nere på rätt nivå uppstår oxidativ stress. Resultatet kan bli inflammation i blodkärlen. Deras funktion skadas och risken för hjärt-kärlsjukdom ökar. Antioxidanter kallar man ämnen som oskadliggör fria radikaler så att de inte kan oxidera och skada viktiga molekyler i kroppen, men även ämnen som gynnar kroppens eget antioxidativa försvar.

Rödbetans betanin som antioxidant

I rödbetan finns betalainer som är färgämnen. Det främsta färgämnet i rödbeta är betanin som ingår i undergruppen betacyaniner. Rödbetans färgämne betanin absorberas via tarmslemhinnan och når blodplasman i aktiv form. Betaninet kan då stoppa fria radikaler och skydda fettinnehållande strukturer och molekyler samtidigt som ämnet kan starta genernas egna anti­oxidativa funktioner. Dessutom kan betanin motverka inflamma­tions­drivande processer som är en komponent vid exempelvis åderförfettning. På detta sätt skyddas blodkärlen från skador och åderförfettning vilket minskar risken för högt blodtryck och sjukdomar i hjärta och andra organ.

Var rädd om rödbetans ämnen

En del av ämnena är vattenlösliga, och kokar du rödbetorna förlorar du en hel del av dessa ämnen när du häller bort kokvattnet. Ät hellre rödbetorna rårivna, ugnsrostade eller ångkokta eller drick rödbetsjuice. Använd inte bakteriedödande munsköljmedel eftersom nitrat-nitrit-kväveoxidprocessen störs då.

 

Källa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32997545