Rödbetsjuice

Rödbetsjuice - för bättre hälsa och prestation.

Rödbetsjuice är bra för både hälsan och prestations­förmågan. Forskning visar exempelvis att rödbetsjuice sänker blodtrycket och ger bättre idrottsresultat. Av de nyttiga ämnen som rödbetor innehåller är det nitraterna som är mest omskrivna. Men i rödbetor finns också bland annat antioxidanter, folat och kalium.

Rödbetsjuice dricks av både hälsomedvetna och idrottare. Det forskas och skrivs om rödbetsjuice. I butikerna finns ett flertal sorter av rödbetsjuice, vissa blandade med exempelvis lingon eller granatäpple, andra i koncentrerad form. Men varför är rödbetsjuice så populärt?

Den vackert mörkröda rödbetan – som också finns i andra färgvarianter – pressas inte bara till juice utan är också mycket omtyckt på tallriken. Och den är fantastiskt god. Ja, vissa älskar den, men inte alla. Sedan beror det förstås på hur rödbetorna tillagas och med vad rödbetorna eller rödbetsjuicen kombineras. Många som börjat dricka rödbetsjuice för nyttans skull lär sig faktiskt att tycka om den.

Rödbetan är rik på nyttiga ämnen

Rödbetan och dess juice är otroligt nyttig. Den är källa till bland annat folat och kalium, och dess röda färgämne betacyanin (som hör till betalainerna och inkluderar betanin) är en kraftfull antioxidant till nytta för bland annat immunförsvaret. I rödbeta finns också aminosyran betain. Men det som idag är mest uppmärksammat är innehållet av nitrat. Nitrat är vattenlösligt men i ugnsbakad rödbeta och rödbetsjuice bevaras nitraterna. Nitratet omvandlas i kroppen, bland annat med hjälp av munbakterier (använd inte bakteriedödande munsköljmedel och spotta inte), till kväveoxid som deltar i många viktiga fysiologiska processer. Nitrat finns också i bladgrönsaker som ruccola och spenat. Det kan vara bra att känna till att barn under ett år inte ska äta nitratrika livsmedel.

Goda hälsoeffekter från rödbetans nitrater

Kväveoxiden har bland annat positiv effekt på blodkärlen. Blodtrycket går ner och hjärtsjukdom motverkas. Dessutom använder cellernas ”kraftstationer”, mitokondrierna, syret effektivare när energi bildas. Kväveoxid skyddar också magslemhinnan. För att nämna bara några exempel. Den som dricker rödbetsjuice av hälsoskäl, exempelvis högt blodtryck, dricker oftast ett eller ett par glas om dagen.

Forskning har visat att prestationsförmågan ökar av rödbetsjuicens nitrater. Detta är en hjälp för personer som på grund av sjukdom har sämre ork, dåligt blodflöde i de små blodkärlen eller störd funktion i cellernas mitokondrier.

Både motionärer och elitidrottare dricker rödbetsjuice för att bli starkare, snabbare, explosivare och uthålligare, men också för att behålla mental skärpa i taktiksporter och för att återhämta sig snabbare efter träningen. Rödbetsjuice 2,5-3 timmar före träningen eller tävlingen gör skillnad. Många laddar också upp med en dos rödbetsjuice dagarna före en tävling.

Hur mycket rödbetsjuice ska man dricka för att prestera bättre i sin sport? Den mängd som forskning visat ger bäst resultat är 5-8 mmol nitrat, vilket motsvarar ungefär en halvliter rödbetsjuice. Men du kan välja koncentrerad rödbetsjuice, och då behövs mycket mindre mängd – beroende på sort.

Läs mer i andra artiklar på denna webbplats, där finns också källhänvisningar. Trevlig läsning!