Erektion och nitrat

Rödbetsjuice rik på nitrat - bättre erektion med nitrat.

Med. dr Olle Haglund beskriver i en artikel bakgrunden till upptäckten av kostbaserade nitraters betydelse för sexuell funktion och erektion. Här är en sammanfattning på svenska.

Under 1980-talet visade studier att kväveoxid (NO) finns i blodkärlen och reglerar blodflödet i kroppen, och att den huvudsakliga källan till denna NO är aminosyran L-arginin. Forskningen resulterade i ett nobelpris i medicin 1998 till Robert Furchgott, Ferid Murad och Louis Ignarro. Den sistnämnda visade att NO har en viktig betydelse för sexuell funktion och erektion. Två forskningsområden startade; tillförsel av L-arginin för att öka den sexuella funktionen samt hämmande av nedbrytning av substansen cyklisk GMP (cGMP), producerad av NO, för att förbättra erektionen. Det sistnämnda ledde till utveckling av bland annat det syntetiska och ganska dyra läkemedlet Viagra.

Med. dr Olle HaglundOmvandlingen av L-arginin till NO regleras av ett enzymkomplex. Om detta enzymkomplex delas bildas istället för NO en fri radikal som tillsammans med NO bildar ett giftigt ämne som hämmar erektion och bidrar till flera hjärt- och kärlsjukdomar. Denna delning av enzymkomplexet sker i ökande grad med tilltagande ålder, vilket har stor betydelse eftersom sexuell funktion och erektion avtar från 60 års ålder och uppåt.

NO-grafik

På senare år har det upptäckts att nitrat (NO3-) och nitrit (NO2-) är viktiga utgångsämnen till NO, särskilt om ämnena kommer från nitratrik mat eller juice, som rödbetsjuice, spenat eller ruccola. Är källan däremot salter, som natriumnitrat eller natriumnitrit, finns en risk att cancerogena nitrosaminer bildas. Kommer källan från mat eller juice skyddar detta snarare från cancer.

Bildningen av först nitrit och sedan NO från kostbaserade nitrater sker dels i munnen med hjälp av mikroorganismer, dels i magen och blodet. Dessa processer gynnas av antioxidanter. Processen blir bättre och bättre med ökande ålder och påverkas inte av ovan nämnda delning av enzymkomplexet.

Forskning har visat att nitrat från exempelvis rödbetsjuice har många positiva effekter på blodcirkulation, blodkärlsstyvhet, blodtryck, mitokondriefunktion, fysisk aktivitet, maximal syreförbrukning, muskelstyrka, kronisk trötthet, etcetera.

Nitrat för bättre erektion i kombination med antioxidanter från exempelvis lingonjuice har stor potential. Många av Olle Haglunds patienter som ordinerats en blandning av lingon- och rödbetsjuice mot dålig blodcirkulation vittnar om förbättrad erektion samtidigt med uppmätt ökad blodcirkulation.

Efter kontakt med Olle Haglund startades ett företag, WellNOx, som producerar högkvalitativa juicer av bland annat rödbeta och lingon (wellnox.se).

Läs Olle Haglunds artikel (engelska): Nitrate-rich sources important for sexual and erectile function. Background information.