Sänk din kärlålder med rödbetsjuice

En knippe rödbetor - sänk din kärlålder med rödbetsjuice

Det du äter påverkar risken för artärstelhet och åderförfettning och därmed belastningen på dina blodkärl och ditt hjärta.

Kärlen åldras naturligt, men om kärlen stelnar i förtid och åderförfettning pågår blir den beräknade kärlåldern högre än den riktiga biologiska åldern. Du som vill ha en god hjärt-kärlhälsa bör äta grönsaker, frukt, bär, baljväxter, fullkornsproduk­ter, mejeri­produkter med låg fetthalt, fisk samt omättade fettsyror, som finns i exempelvis olivolja. Undvik sötade drycker och ta det försiktigt med mättade fettsyror, rött kött, salt och alkohol.

Kväveoxid från rödbetans nitrater

Studier har visat att rödbetsjuice kan sänka blodtrycket genom att kväveoxiden, som bildas i krop­pen från rödbetans nitrater, påverkar mus­kellagret runt kärlen så att det slappnar av. Blodkärlen vidgas då så att blodet kan flyta lättare. Detta i sig samt kväveoxidens antiin­flammatoriska effekt minskar risken att utveckla plack på insidan av kärlväggarna vilket förebygger åderförfettning. Antioxidanter i både rödbetan och andra vegetabilier förstärker denna effekt.

 Bättre hjärt-kärlhälsa

I en engelsk forskningsstudie deltog 68 pa­tienter med högt blodtryck. Deltagarna fick dricka rödbetsjuice i 4 veckor. Resultatet blev en blodtryckssänkning, men dessutom bättre funktion hos det innersta cellagret i blodkärlen och minskad stelhet i artärerna. Forskarna menade att den senare effekten skulle kunna bero på minskad oxidativ stress och hämmad bildning av inflammatoriska AGE-ämnen. I andra studier har man sett att rödbetsjuice även förbättrar blod­fettssammansättning och insulinkänslighe­t.

 

Källa: https://råkraften.se/rodbetsjuice-kan-sanka-karlaldern/