Det du äter påverkar risken för artärstelhet och åderförfettning och därmed belastningen på dina blodkärl och ditt hjärta.
Kärlen åldras naturligt, men om kärlen stelnar i förtid och åderförfettning pågår blir den beräknade kärlåldern högre än den riktiga biologiska åldern. Mat som rekommenderas för dig som vill ha en god hjärt-kärlhälsa är grönsaker, frukt, bär, baljväxter, fullkornsprodukter, mejeriprodukter med låg fetthalt, fisk samt omättade fettsyror, som finns i exempelvis olivolja. Undvik sötade drycker och ta det försiktigt med mättade fettsyror, rött kött, salt och alkohol.
Kväveoxid från rödbetans nitrater
Rödbetsjuice har visats sänka blodtrycket genom att kväveoxiden, som bildas i kroppen från rödbetans nitrater, påverkar muskellagret runt kärlen så att det slappnar av och blodkärlen vidgas så att blodet kan flyta lättare. Detta i sig samt kväveoxidens antiinflammatoriska effekt minskar risken att plack utvecklas på insidan av kärlväggarna och på så sätt förebyggs åderförfettning. Antioxidanter i både rödbetan och andra vegetabilier förstärker denna effekt.
Bättre hjärt-kärlhälsa
I en engelsk forskningsstudie deltog 68 patienter med högt blodtryck. Deltagarna fick dricka rödbetsjuice i 4 veckor. Resultatet blev en blodtryckssänkning, men dessutom bättre funktion hos det innersta cellagret i blodkärlen och minskad stelhet i artärerna. Forskarna menade att den senare effekten skulle kunna bero på minskad oxidativ stress och hämmad bildning av inflammatoriska AGE-ämnen. I andra studier har man sett att även blodfettssammansättning och insulinkänslighet har förbättrats av rödbetsjuice.
Källa: https://råkraften.se/rodbetsjuice-kan-sanka-karlaldern/