Effektivare styrketräning med rödbetsjuice

Rödbetsjuice är känt för sina positiva effekter på hälsa och prestationsförmåga. En amerikansk studie visade att kapaciteten vid ett styrketräningspass ökade av en enda dos rödbetsjuice.

En bra kosthållning tillsammans med fysisk träning är två grundbultar i ett hälsosamt liv. Man brukar rekommendera att träna både kondition och styrka brukar rekommenderas. Frukt, bär och grönsaker bör vara en betydande del av kosten, och vissa livsmedel har dessutom positiv effekt på träningsförmågan. Rödbetor är ett sådant exempel. Att rödbetsjuice kan sänka blodtrycket och öka orken tvivlar väl ingen på längre, och forskningsstudier rapporterar om många andra positiva hälsoeffekter.

Med hjälp av rödbetsjuice kan prestationsförmågan öka, och det ger både mer uthållighet vid konditionsträning och större effekt vid styrketräning. Rödbetsjuice fungerar både vid en enda dos – några timmar före planerad fysisk ansträngning – och efter en tids upprepad användning.

Studie med styrkelyftare och rödbetsjuice

I en amerikansk studie med vältränade styrkelyftare undersökte forskarna effekten av en dos rödbetsjuice på deltagarnas träningskapacitet. De 11 manliga styrkelyftarna fick dricka antingen rödbetsjuice eller en placebo-juice (svarta vinbärsjuice) 2 timmar före ett träningstillfälle med bänkpress, en träningsmetod där muskler i överkroppen arbetar. Detta upprepades vid ett annat tillfälle då deltagarna fick byta dryck. Alltså deltog de i två försök under studien, ett med rödbetsjuice och ett utan.

Vid var och ett av dessa två försök utfördes två övningar. Deltagaren fick i den första övningen göra två repetitioner i vardera två set med en vikt motsvarande 70 % av personens 1RM (den vikt som personen kan lyfta endast en gång, beräknas med formel utifrån tidigare övning). Rörelserna utfördes så explosivt som möjligt. Därefter fick deltagaren i nästa övning utföra tre set med så många repetitioner som möjligt på samma vikt med två minuters vila mellan seten. I båda övningarna mättes hastighet och genomsnittlig kraft under lyften.

Rödbetsjuice förbättrade kraft och ork

Både hastighet och genomsnittlig kraft i övningarna samt antal repetitioner i den senare övningen var signifikant större då deltagarna druckit rödbetsjuice före försöket. Alltså förbättrar redan en dos rödbetsjuice resultatet vid ett styrketräningspass med bänkpress.

 

Källa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31913252