Hur mycket rödbetsjuice ska man dricka och varför?

Rödbetsjuice - varför och hur mycket ska man dricka?

Några vanliga frågor om rödbetsjuice:

Varför ska man dricka rödbetsjuice?

Vissa av oss älskar smaken på rödbetsjuice. Många föredrar de sorter där en aning äppelcidervinäger eller en skvätt lingonjuice har blandats i. Det finns också juiceblandningar av rödbeta och granatäpple eller rödbeta och lingon. Andra blandar en rödbetsshot i sin smoothie.

Men man kan dricka rödbetsjuice av flera skäl. Till att börja med är det nyttigt i största allmänhet – Världshälsoorganisationen, WHO, och Livsmedelsverket har slagit fast att intag av grönsaker, frukt och bär minskar risken för ohälsa. Exempelvis används cirka 1,5–1,6 hg rödbetskross till 1 dl okoncentrerad rödbetsjuice av en viss sort på marknaden. Dessutom finns det en mängd vetenskapliga rön som visar på många fördelar med att inta just rödbetor och rödbetsjuice. Rödbetan innehåller flera nyttiga ämnen, exempelvis nitrater.

De eftertraktade nitraterna är vattenlösliga och en del försvinner vid kokning. Nitraterna behålls dock när rödbetorna exempelvis pressas till juice, rostas i ugnen eller äts rårivna istället.

Nitrat omvandlas i kroppen till kväveoxid. För att inte förstöra processen bör man inte skölja munnen med bakteriedödande medel eller spotta mycket eftersom goda munbakterier och saliven är inblandade i processen.

Kväveoxiden som bildas i kroppen av nitratet har goda effekter på bland annat blodtryck, hjärt-kärlhälsa, funktionen hos cellernas ”kraftverk” mitokondrierna och magslemhinnan. Prestationsförmåga och ork ökar, vilket är gynnsamt för både idrottare och personer som av ålders- eller hälsoskäl har nedsatt träningsförmåga.

Enligt forskningsresultat har dessutom rödbetans färgämnen, som gemensamt kallas betalainer, antioxidativa effekter som motverkar många sjukdomar.

Hur mycket rödbetsjuice ska man dricka?

Den som dricker rödbetsjuice av hälsoskäl, till exempel för att sänka blodtrycket, dricker oftast 1-2 dl om dagen. Om man dricker rödbetsjuice av hälsoskäl bör det inte spela någon större roll när på dagen man dricker den. Juicer innehåller naturligt socker från råvaran och vissa föredrar att dricka juice i samband med måltid för att jämna ut blodsockervärdet. Prova dig fram!

För att öka prestationsförmåga och ork är den rekommenderade mängden 5 dl vanlig okoncentrerad rödbetsjuice eller motsvarande mängd rödbetskoncentrat 2-3,5 timmar före träning/tävling. Effekten håller sedan i sig 6-9 timmar innan den börjar avta. Vissa laddar också upp med en daglig dos veckan före en tävling. I vetenskapliga studier har visats att 5-8 mmol nitrat ger bäst resultat. Fördelen med koncentrat är förstås att man inte behöver dricka så stor mängd.

När man dricker så stora mängder rödbetsjuice för prestationsförmågans skull rekommenderas att göra uppehåll emellanåt för att effekten inte ska avta, vilket den kan göra efter två veckors regelbunden användning.

Kan man dricka för mycket rödbetsjuice?

Några risker med att regelbundet dricka rödbetsjuice har inte påvisats. Ofarlig rödfärgning av urinen är vanligt. Koncentrerad rödbetsjuice bör man prova sig fram med, och kanske blanda ut lite, om magen är känslig.

Att nitrat från grönsaker skulle kunna bilda cancerogena nitrosaminer hos människan har inte påvisats och motsägs av det faktum att övriga ämnen i rödbetor, exempelvis betalainer, polyfenoler och folat (vitamin B9), tvärtom har kunnat visas motverka bildning av nitrosaminer och även bekämpa cancerceller.

Barn under ett år ska inte inta nitratrika livsmedel som ruccola och andra gröna bladgrönsaker eller rödbetsjuice eftersom deras kroppar inte kan hantera det än. Den som har någon sjukdom, äter medicin eller är gravid bör rådgöra med sin läkare före kostomläggning.