Nitrater, rödbetor och träning

Träning - hjärna och kropp, nitrater i rödbetsjuice ökar förmågan.

Det finns mycket information om rödbetor och nitrater, och om deras positiva effekter på hälsa och träning. Här nedan ges några exempel på blogginlägg och filmer.

Hjärnfysik – En blogg om hjärnan och löpning

Johan Renström skriver krönikor på Runners World och bloggar om löpning, hjärnan, hälsa och vetenskap i Hjärnfysikbloggen.

I exempelvis blogginläggen ”Allt du vill veta om rödbetsjuice”, ”Snabbare med rödbetsjuice” och ”Nitrat och rödbetsjuice igen” skriver han om rödbetsjuicens, eller snarare nitraternas, effekt på uthållighet, om forskningsrön som beskriver hur det fungerar och om lämpliga doser av rödbetsjuice före till exempel ett maratonlopp.

En film om rödbetor, energi och träning

I en av flera filmer av Nutritionfacts.org berättar Michael Greger, M.D., på ett relativt enkelt sätt om hur det fungerar med rödbetor, nitrater och träning.

Filmen här handlar om varför rödbetan kan ses som ett naturligt dopningsmedel och varför det kan vara värt att fundera på att börja äta rödbetor och dricka rödbetsjuice istället för att äta och dricka andra tillskott som alltid har någon bieffekt.

En film om nitrat från rödbetor och prestation

Nitrat från grönsaker, som rödbetor, spenat och ruccola, förbättrar prestationsförmågan. Kväveoxiden som bildas av nitratet vidgar blodkärlen så att blodgenomströmningen och syretillförseln till musklernas celler ökar – som då kan tillverka mer energi. Men inte nog med det; dessutom blir energitillverkningen effektivare så att mindre syre behövs.

Landslagssimmaren Simon Sjödin om kost och träning

Landslagssimmaren Simon Sjödin om kost och träning från MilebreakerVimeo.