Snabbare med rödbetsjuice

Löpning - snabbare med rödbetsjuice - prestationen ökar.

Studier har visat att rödbetsjuice gör dig snabbare. Det är nitraterna i rödbetorna som ökar prestationsförmågan exempelvis vid löpning. Det är inte olagligt – dessutom nyttigt.

Det finns inte många saker som verkligen ökar prestationen utan att vara olagligt och som dessutom är nyttigt. Rödbetsjuice är en sådan. Forskare i England kunde visa att uthålligheten ökade med 16 % hos försökspersoner som drack rödbetsjuice. Studier har senare visat att sådana förbättringar beror på nitratet i rödbetorna, vilket omvandlas till kväveoxid i kroppen. Försök har också gjorts där den optimala dosen har tagits fram. Att rödbetsjuice ökar prestationsförmågan har bekräftats av andra, exempelvis svenska forskare vid KI och Mitthögskolan.

Rödbetsjuice och löpning

En annan engelsk forskningsstudie gjordes med vältränade unga kvinnor som drack rödbetsjuice under 4 dagar och 2,5 timme före löpning i 5 km. Bland annat blodtryck, 5 km-tid och genomsnittlig km-tid mättes. Resultaten jämfördes med tillfällen då samma mängd placebojuice druckits samt då ingen juice druckits.

Blodtrycket, det systoliska, var lägre då deltagarna druckit rödbetsjuice. De var också snabbare. Resultaten var inte statistiskt signifikanta, men skillnaderna var tillräckliga för att forskarna skulle anse att löpare bör överväga att dricka rödbetsjuice för att förbättra sin tid på 5 km. Intressant att nämna om km-tiderna är att det var den andra kilometern som avverkades klart snabbare om rödbetsjuice druckits.

Snabbare med rödbetsjuice.

Denna undersökning bekräftar det man sett i andra undersökningar, nämligen att effekten är större för otränade personer än för vältränade löpare.

Nitrat och bakterier
Ungefär en femtedel av nitraterna som finns i rödbetsjuicen omvandlas till nitrit av bakterier i munnen och sväljs sedan ner med saliven. I magen börjar omvandlingen av nitrit till kväveoxid som i sin tur utvidgar blodkärlen. Det har flera effekter på olika funktioner i kroppen. Använd därför inte bakteriedödande munsköljmedel och tuggummin som dödar de viktiga bakterierna i munnen.

Mekanismerna bakom rödbetsjuicens effekter är inte helt kända. Rödbetor är komplexa och innehåller massor av spännande molekyler – man kommer nog att hitta många fler effekter framöver. Betanin är exempelvis ett ämne i rödbetor som stimulerar produktionen av neutrofiler; en sorts vita blodkroppar som har en viktig uppgift i immunförsvaret.

 

Källa: ”Hjärnfysik – en blogg om hjärnan och löpning” av Johan Renström > http://hjarnfysik.blogspot.se/2013/11/snabbare-med-rodbetsjuice.html

Fler av Johan Renströms inlägg om rödbetsjuice:
Allt om rödbetsjuice
Kväveoxid
Rödbetsjuice och nitrat