Effektivare träning med rödbetor och lingon

Fotboll - kombinera rödbetornas nitrat med lingonens resveratrol för ökad uthållighet, muskelstyrka och mental skärpa.

Kombinera rödbetornas nitrat med lingonens resveratrol för ökad uthållighet, muskelstyrka och mental skärpa. Många idrottare använder rödbetsjuice för effektivare träning och förbättrad prestation. Tillsammans med lingon kan effekten öka ytterligare.

Många idrottare använder rödbetor och rödbetsjuice för de prestationshöjande effekterna. Det är nitraterna som eftertraktas, även om andra ämnen i rödbeta också kan påverka både hälsa och fysisk aktivitet positivt.

Rödbetor ökar uthålligheten

Rödbetornas nitrater omvandlas i kroppen till kväveoxid som är kärlvidgande vilket påverkar blodkärlen och syretransporten positivt. Musklernas cellulära kraftverk, mitokondrierna, behöver mindre syre till samma arbete eftersom de utnyttjar syret effektivare. Studier har visat att det tar längre tid innan utmattning sker vid högintensiv träning då försökspersonerna har druckit rödbetsjuice.

Dessutom förblir hjärnan mer alert under den fysiska aktiviteten, vilket exempelvis gynnar snabba beslut under en match.

Nitratet ger starkare muskler

Men det är inte bara uthålligheten som ökar tack vare nitratet. I ett försök gav ett intag av nitrat ökad nitrathalt i musklerna, och styrkan i lårmusklerna ökade med 7 %. Musklerna kan också lagra nitrat och de ”snabba” muskelfibrerna blir starkare vilket ger ökad muskelstyrka.

Lingonens resveratrol 

Även ämnet resveratrol, som finns bland annat i rött vin och lingon, har en prestationshöjande effekt. Ett försök med råttor visade att resveratrol ökade råttornas träningskapacitet på löpband och stärkte deras benmuskler.

Resveratrol anses positivt för hälsan på flera andra sätt också. Resveratrol startar en skyddsrespons på stress som aktiverar överlevnadsgener hos cellerna.

Kombinera rödbetor och lingon

Träning stimulerar mitokondriernas funktion och deras antal ökar i cellerna. Samma effekt har resveratrol. Träning och resveratrol tillsammans förstärker till och med varandras enskilda goda påverkan på mitokondrierna.

Juicer där rödbetans och lingonets positiva effekter kombineras finns på marknaden.
 

Källor:
Beetroot juice improves sprinting and decision-making during exercise
http://ki.se/nyheter/nitrat-forbattrar-mitokondriefunktion
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23329826
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36606507
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23422033
New, fundamental mechanism for how resveratrol provides health benefits uncovered
https://nyheter.ki.se/spenatens-gata-lost-darfor-gor-den-oss-starka