Friskare tänder och mun med rödbetsjuice

Tre rödbetor. En orsak till att munhälsan kan påverkas negativt av idrottande är sänkt pH i saliven av sportdryck vilket fräter på tänderna. Forskning visar att nitratet i rödbetsjuice kan skydda mot detta.

En orsak till att munhälsan kan påverkas negativt av idrottande är sänkt pH i saliven av sportdryck vilket fräter på tänderna. Forskning visar att nitratet i rödbetsjuice kan skydda mot detta.

Atleter behöver vara extra noga med munhälsan. Högt intag av kolhydrater via sportdrycker som har lågt pH-värde sänker salivens pH och fräter på tänderna. Salivens förmåga att normalisera pH minskar vid uttorkning vid ansträngning samt muntorrhet när man andas genom munnen. Dessutom är hård träning påfrestande för immunsystemet.

Många idrottare dricker rödbetsjuice vars nitrat är känt för att öka prestationsförmåga och återhämtning. Rödbetsjuicen har också andra positiva effekter på hjärta, kärl och immunförsvar.

I en studie testade forskarna om en dos nitrat kunde motverka den sänkning av pH i saliven som intag av kolhydratrik sportdryck före och efter träning som ger mild uttorkning orsakar. Testet var 90 minuters submaximal löpning.

Forskningsstudie med sportdryck och pH

Elva vältränade manliga löpare deltog i studien som bestod av fyra tester där de fick dricka 140 ml vätska (se nedan) 1 timme före löpningen och 795 ml vätska (se nedan) fördelat på tre tillfällen; före, under och efter löpningen.

  • Test 1: 140 ml vatten, 795 ml vatten
  • Test 2: 140 ml vatten, 795 ml sportdryck
  • Test 3: 140 ml nitratrik rödbetsjuice, 795 ml sportdryck
  • Test 4: 140 ml rödbetsjuice utan nitrat (placebo), 795 ml sportdryck


Test 1 var negativ kontroll med enbart vatten. Test 2 var positiv kontroll eftersom det förväntades ge sänkt pH i saliven.

Rödbetsjuicens nitrat skyddade mot pH-sänkning

Av de tre test där sportdryck användes sjönk saliv-pH i den positiva kontrollen och i det test där nitratfri rödbetsjuice användes, men inte i den med nitratrik rödbetsjuice där pH var samma som i den negativa kontrollen.

Alltså motverkade rödbetans nitrater salivens pH-sänkning som sportdryck annars orsakar. Därigenom minskar risken för dålig munhälsa.

 

Källa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33320868