Fibromyalgi och juice från rödbeta och lingon

Fibromyalgi - juice från rödbeta och lingon kan lindra.

Vid sjukdomstillstånd som ME/kroniskt trötthetssyndrom eller fibromyalgi kan rödbetsjuice och lingonjuice lindra. Det beror på att nitrater i rödbetsjuicen sätter fart på cellernas mitokondrier, och lingonjuicen hjälper till.

Medicine doktor Olle Haglund har forskat i större delen av sitt liv och ägnat mycket forskning kring nitraternas effekt på kroppen. Parallellt med forskningen tar han även emot patienter. Olle berättar för oss om hur nitratrik kost kan förbättra olika sjukdomstillstånd.

– Jag har ordinerat en blandning av 50 % rödbetsjuice och 50 % lingonjuice till flera av mina patienter som lider av ME/kroniskt trötthetssyndrom och fibromyalgi. Några blev helt eller nästan helt av med sin trötthet och värk. Cirka 70 % visade klara förbättringar med ökad ork och kraft tillbaka.

Kroppens kraftverk
Mitokondrierna är cellernas kraftverk som bildar högvärdig energi i form av ATP. Flera forskare menar att ME/kroniskt trötthetssyndrom kan uppstå om mitokondriernas energiproduktion är nedsatt. Den s.k. oxidativa fosforyleringen i mitokondrierna är störd vid ME/kroniskt trötthetssyndrom, vid fibromyalgi och hos äldre personer. De som lider av ME/kroniskt trötthetssyndrom och fibromyalgi har minskat antal mitokondrier i cellerna, dålig funktion av mitokondrierna och ökad bildning från dessa av skadliga fria radikaler.

Nitrater sätter fart på mitokondrierna
Smärta och trötthet - ME, Kroniskt trötthetssyndrom, fibromyalgi.Aminosyran L-arginin kan omvandlas till kväveoxid (NO). Denna bildning blir dock med åldern allt sämre. Ett bättre alternativ för att bilda kväveoxid är att tillföra nitratrika grönsaker som rödbetsjuice. I kombination med lingonjuice förbättras detta.

Olle berättar vidare:
– Till patienter med ME/kroniskt trötthetssyndrom och fibromyalgi rekommenderar jag ett intag av 1/2-1 dl av en blandning av 50 % rödbetsjuice och 50 % lingonjuice morgon och kväll. Detta förbättrar mitokondriernas energiproduktion, ökar blodkärlens elasticitet och gör blodkärlen ”yngre” mätt som PWV; pulsvågshastighet.Tätande av s.k. ”läckande tarm” med L-glutamin, zink, N-acetylcystein, probiotika/prebiotika och fibrer förstärker effekten.

 

Läs mer > Lingonjuice, AGE och fibromyalgi