Rödbeta är bra för magen

Rödbetor och rödbetsjuice är bra för magen och tarmfloran

Rödbetan innehåller många hälsosamma ämnen. Nitrat är ett av dem. Förutom de mer kända positiva effekterna på blodtryck och prestationsförmåga gynnas dessutom magsäck, tarmar och tarmflora av nitrat och andra ämnen i rödbeta. Frisk mage är bra för hela kroppen.

Rödbeta och andra vegetabilier innehåller vitaminer, mineraler, kostfibrer samt polyfenoler och andra nyttiga ämnen som fungerar bland annat som antioxidanter.

I rödbeta och rödbetsjuice finns dessutom nitrat. De mest kända effekterna av nitraterna är sänkt blodtryck och ökad prestationsförmåga. Men visste du att nitrat även ger hälsosammare mage, tarmar och tarmflora? Nitraterna omvandlas till det viktiga ämnet kväveoxid. Antioxidanter ”boostar” kväveoxidbildningen.

Kväveoxid kan bildas i magen med hjälp av enzymer, men det finns också en annan betydelsefull mekanism. När vi får i oss nitrat omvandlas det till nitrit som i sin tur blir kväveoxid i ett kretslopp som inbegriper spottkörtlar, mage, tarm och blodomlopp. Här har munbakterierna betydelse. Därför bör man inte använda bakteriedödande munsköljmedel.

Kväveoxid skyddar magen

Magsäcken utsätts ständigt för nedbrytande matsmältningsvätska, skadliga ämnen från kosten och bakterieangrepp som exempelvis kan orsaka magsår och inflammation. I den sura miljön i magsäcken bildas kväveoxid som deltar i skydds­mekanismerna. Kväveoxiden vidgar blodkärlen i slemhinnan, vilket ökar blodflödet och reglerar utsöndringen och sammansättningen av det skyddande slemmet. Tillsammans leder detta till en tjock och motståndskraftig slemhinna. Cellskikten i mage och tarmar hålls friska och välfungerande.

Rödbetans ämnen gynnar tarmfloran

En störd tarmflora kan orsaka olika sjukdomstillstånd, men god mag- och tarmhälsa ger en bra miljö för de goda bakterierna i tarmarna. Omvänt bidrar de till den sura miljön som behövs för kväveoxidproduktionen. Dessa bakterier bildar nyttiga ämnen som har stor betydelse för hälsan på många sätt.

Vattenlösliga fibrer och polyfenoler i rödbeta och andra vegetabilier kan utjämna blodsockernivåerna. Dessa ämnen är också bra för tarmarna och tarmfloran, och de fungerar alltså som prebiotika.

Nitrat, fibrer och polyfenoler ger frisk mage, tarm och tarmflora. Ämnesomsättningen och immunförsvaret förbättras samtidigt som låggradiga inflammationer som ligger bakom många sjukdomar motverkas.

 

Källor:
https://råkraften.se/nitrat-tarmflora-och-prestation
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14702114
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32993403