Bättre resultat med rödbetsjuice

Rödbetsjuice är ett självklart tillskott för många som idrottar och vill maximera sitt resultat genom att förbättra syreupptagningsförmåga och uthållighet.

Många idrottare dricker rödbetsjuice för ökad träningskapacitet, förbättrat resultat vid tävling och snabbare återhämtning. Både elitidrottare, vardagsmotionärer och de som inte kan röra på sig så mycket tar hjälp av rödbetan för att orka mer.

Rödbetans nitrater ökar kapaciteten

I rödbetan finns många nyttiga ämnen, men det som ger denna åtråvärda effekt är nitraterna. När du dricker rödbetsjuicen omvandlas dess nitrater till nitrit av munbakterierna och vidare till kväveoxid i magen och blodet. Blodkärlen vidgar sig, cirkulationen av syrerikt blod ökar och syreanvändningen i cellernas ”kraftverk” mitokondrierna blir effektivare.

Om du minskar syrekostnaden för en viss aktivitet förbättrar du förmågan att upprätthålla aktivitetsintensiteten under en längre tidsperiod eller så presterar du på en högre nivå med samma ursprungliga syrekostnad.

Nitrat i rödbetsjuice för lägre syreförbrukning och effektivare syreanvändning.


Mycket forskning stöder metoden

En mängd vetenskapliga studier bekräftar det idrottare världen över vittnar om. I till exempel en studie resulterade rödbetsjuice i ökad uthållighet med 14 % och minskad syreförbrukning med 1,7 %. I en annan studie var deltagarna 1,6 % snabbare då de druckit rödbetsjuice.

Man har ibland sett att effekten kan vara större för den som tränar på en lägre nivå än för elitidrottaren, men även en liten förbättring kan vara det där lilla extra som avgör resultatet eftersom det i många tävlingar på hög nivå är mycket små marginaler.

Det finns spännande forskning om ytterligare positiva effekter av rödbetsjuice för den som idrottar. I en forskningsstudie vid University of Exeter var deltagarnas hjärnor mer alerta under en fysisk aktivitet om de druckit rödbetsjuice, vilket exempelvis gynnar snabba beslut under en tävling. En svensk studie med möss visade att nitrat även kan ge starkare muskler. Återhämtningen hos musklerna efter ansträngning gynnas också av rödbetsjuice enligt forskning från Northumbria University.

Rödbetsjuice - bättre prestationer i sport med små marginaler.

Hur mycket rödbetsjuice?

Den rekommenderade mängden är 5 dl vanlig okoncentrerad rödbetsjuice eller motsvarande mängd rödbetskoncentrat 1-3 timmar före träning eller tävling. Optimal mängd nitrat är 5-8 mmol vilket motsvarar 0,3-0,5 g. Effekten kvarstår åtminstone 6 timmar. Vissa laddar också upp med en daglig dos veckan före en tävling. Fördelen med koncentrat är förstås att man inte behöver dricka så stor mängd. En populär sort innehåller exempelvis 0,4 g nitrat per dl.

När man dricker så stora mängder bör man göra uppehåll emellanåt för att effekten inte ska avta, vilket den kan göra efter två veckors regelbunden användning. Tänk också på att inte använda bakteriedödande munsköljmedel eftersom munbakterier deltar i processen.


Källor:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23640589
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22687611
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30685420
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27548212
http://rödbetsjuice.se/hur-mycket-rodbetsjuice