Rödbetsjuice – sund dopning

Ökad prestationsförmåga - sund dopning med rödbetsjuice.

Forskning visar att rödbetsjuice kan förbättra prestationsförmågan betydligt. Redan några få timmar efter att man har druckit rödbetsjuicen märks effekten. Det kan såväl motionärer som elitidrottare dra nytta av. Nu finns det koncentrerade rödbetsjuicer så att man kan få samma effekt med mindre mängd dryck.

Rödbetsjuice är ett stort diskussionsämne bland idrottare, som cyklister, löpare och triatleter, vars prestationer är beroende av uthållighet och syreupptagningsförmåga.

Forskningsstudier visar att ämnen i rödbetsjuice kan förbättra prestationen nästan lika mycket som det farliga och förbjudna dopningspreparatet EPO. Det är främst rödbetans nitrater som har denna positiva effekt. När nitrat från mat och dryck omvandlas till nitrit och sedan kväveoxid i kroppen slappnar blodkärlen av. Därigenom underlättas upptaget av syre till de arbetande cellerna och uthålligheten ökar.

Så mycket rödbetsjuice behöver du dricka
De flesta nya studier har gjorts med koncentrerad rödbetsjuice. Försökspersonerna har på så sätt fått i sig så mycket nitrat att det motsvarar en halv liter vanlig rödbetsjuice per dag. Efter ett antal dagar har effekten utvärderats. Men studier har också gjorts där deltagarna bara har druckit rödbetsjuice 2-3 timmar före ett test, och det har varit tillräckligt för att få ett avsevärt bättre resultat än utan rödbetsjuice.

Man behöver alltså inte dricka rödbetsjuice varje dag. Inte heller behöver man dricka en halv liter. Idag finns det produkter med koncentrerad rödbetsjuice som alltså innehåller det eftertraktade nitratet i motsvarande högre mängd. Färska rödbetor är också ett gott alternativ.

 

Källa: http://aktivtraning.se/nyttig-mat/kostrad/rodbetsjuice-ar-sund-dopning