Rödbetor kan hjälpa till att avgifta levern

Rödbetsjuice kan hjälpa till att avgifta levern.

Rödbetor innehåller många nyttiga ämnen och kan användas för att avgifta levern. Helst bör den intas rå eller som rödbetsjuice. Förutom att hjälpa till att rena levern kan ämnena i rödbetorna motverka andra sjukdomstillstånd så att alla system i kroppen arbetar på bästa sätt tillsammans.

Levern är ett organ som har flera uppgifter. En är att rena kroppen från gifter och andra skadliga ämnen så att vi kan hålla oss friska. Om levern inte renar ordentligt kan gifter cirkulera runt i kroppen och orsaka skada. Farliga ämnen, som tungmetaller, kan ansamlas i fettvävnaden. Vi kan då drabbas av sjukdomar och förgiftningstillstånd.

Växter som kan ätas för att avgifta kroppen kan vara koriander, alger (exempelvis chlorella) och rödbetor. Rödbetor innehåller många hälsosamma ämnen, som betain, betalainer, betanin, betacyanin, folat och fibrer.

Lever - rödbetsjuice kan hjälpa till att avgifta levern.

Rödbetan har länge använts för sin avgiftande effekt, och den är lätt att lägga till i den dagliga kosten. Det är billigt med rödbetor, och du kan äta dem syrade, rårivna eller tillagade genom att rosta eller koka dem med lite salt. En klassiker, som är fantastiskt god, är att grovhacka valnötter och strö dem över rödbetorna. Valnötterna är liksom rödbetorna oerhört rika på antioxidanter. Tänk på att inlagda rödbetor ligger i en sockerrik lag. Därför är det bättre att tillaga dem själv. Allra bäst är att äta dem råa eller dricka dem som rödbetsjuice.

I rödbetsjuice håller sig betain intakt och påverkas inte på samma sätt som om du kokar betorna. Betain är ett ämne som uppmuntrar levercellerna till att släppa ifrån sig gifter, och detta skyddar levern och gallgångarna på ett sätt som gynnar vår avgiftning och leverhälsa. Forskning visar att betain också minskar riskerna för hjärt-/kärlsjukdom eftersom det motverkar inflammationer i kroppen.

Pektin, fibrerna i rödbetorna, kan bidra till att föra ut de gifter som eliminerats från levern, så att de inte återabsorberas i tarmen.

Rödbetor kopplas också till läkning av levern, minskning av aminosyran homocystein och förbättrad magsyraproduktion. Dessutom kan bildning av fria radikaler minskas, och cancer i lungan, levern, huden, mjälten och tarmen kan förebyggas. Även om dessa hälsofördelar inte är direkt kopplade till leverns avgiftning så hjälper de kroppen att arbeta mer effektivt. Eftersom systemen i kroppen är sammanlänkade och beroende av varandra för att fungera korrekt, så påverkar det också leverns förmåga att göra sig av med gifter, skadliga ämnen och avfallsprodukter.

 

Källa: http://zarahssida.se/rodbetor-kan-effektivt-hjalpa-till-att-avgifta-levern/